Möt mig

"Morgondagen är ljusare än idag och alla dina drömmar kan gå i uppfyllelse om du tror"

Konstnärligt uttryck

Genom min konst vill jag skänka skönhet och eftertänksamhet till världen. Jag önskar att min konst berör och ger betraktaren en känsla av samhörighet och egenkärlek. Vi som människor behöver mer kärlek och vänlighet. Framför allt från oss själva till oss själva. 

När jag målar ger jag mig ut på en resa in i abstrakta världar, med ambitionen att fånga det ogripbara i en konkret form. Genom det livliga samspelet mellan färger, former och texturer strävar jag efter att skapa ett visuellt språk som övergår ord och berör själen.

Mitt arbete är djupt förankrat i tron att konst är ett kraftfullt medel för att utforska och uttrycka det rika mönstret av mänskliga känslor. Varje penseldrag, varje lager av färg är en spegling av de myriad känslor som definierar vår mänskliga erfarenhet - glädje, sorg, kärlek och introspektion.

Jag dras till konstformerna abstrakt realism och expressionism, där gränserna mellan representation och abstraktion suddas ut. Detta ger mig möjlighet att förmedla essensen av känslor, inte genom en strikt avbildning av verkligheten, utan genom energi, rörelse och rytm som strålar från duken.

Mitt verk, "Silence" till exempel fördjupar sig i undervattensvärlden som en metafor för den ro vi alla längtar efter i våra hektiska liv. Genom kvinnan som är fördjupad i vattnets omfamning utforskar jag idén om att finna tröst, lycka och vila i tystheten under ytan, borta från vardagens kaos över ytan.


Färger och struktur är mitt primära uttrycksmedel. Varje nyans och skugga bär sin egen emotionella tyngd, och jag strävar efter att skapa balans på duken. Min palett är en reflektion av min inre värld och inbjuder betraktaren att tolka dem på sitt eget sätt. Ibland blir det färgglatt och ibland lockas jag av en dovare lugnare palett. 

För mig är konst inte en destination utan en resa - en kontinuerlig upptäcktsfärd av mig själv, känslor och världen runt oss. Med varje ny skapelse ger jag mig ut på en upptäcktsfärd och inbjuder andra att följa med mig på denna konstnärliga odyssé.

Jag älskar att utforska olika världar och situationer i mina tavlor. Ofta inleder jag med lättflytande ink färger som speglar både ett inre kaos men också friheten att inte kunna styra allt. Jag älskar att se hur färgerna flyter över duken. Det blir som det ska bli. Som kontras gillar jag att använda vitt eller annan dov färg över en yta där blickan kan vila en stund på sin upptäcksfärd över duken. Efter inken skissar jag fram mitt motiv med kol och blyerts. Sedan lägger jag på olika mixed media material så som sprayfärg, bladguld, kollage, strukturmaterial etc. Efter det målar jag första lagret med akryl. När det torkat målar jag två till fyra lager med olja då jag älskar finishen oljan ger där penseldragen talar sitt tydliga språk. 


Tack för att du låter mig dela min passion och min vision med dig. Genom min konst hoppas jag inspirera till eftertanke, väcka känslor och skapa förbindelser med alla som dras till den färgsprakande världen av känsla och uttryck.

Med tacksamhet och kreativitet,

Nina

Ninas historia

Nina är född och uppvuxen i Trollhättan, Sverige. Idag bor Nina tillsammans med sin man och två döttrar i Sjuntorp ca 1 mil söder om Trollhättan. Lantligt med naturen runt husknuten. Det är också här Nina har sin studio. Förutom att måla älskar Nina att resa, utforska världen och andliga upplevelser.

Nina har alltid tyckt om att måla. Redan som liten tyckte Nina om att måla och ville bli konstnär men tappade tron på sig själv när det inte blev så bra. Som ung vuxen började Nina en kurs för att lära sig måla med olja. Men den kursen gav Nina ingen glädje för måleriet utan snarare tvärtom. Nina upplevde ännu mer att hon inte var tillräckligt bra. Åren gick och först när Nina var i 40-års åldern kom konsten in i hennes liv igen. Hennes mamma hade börjat med det som heter Vedic Art. Nina följde med vid ett tillfälle och föll direkt för den konstformen. Genom Vedic Art vågade Nina börja måla då det inte fanns några regler vad det ska bli på duken. Genom det kunde Nina inte misslyckas och snart var färgerna och processen något som gav Nina mod att börja experimentera med färgerna. Måleriet blev Ninas hobby och meditation. Hennes största källa till återhämtning.

2021 utbildade sig Nina till Vedic Art lärare och håller kurser i det med jämna mellanrum. 

  2021 började dock en önskan av att kunna måla "bättre" upp. Nina längtade efter att kunna återge ansikten, djur etc på ett realistiskt sätt också. Så när Nina stötte på en annons om en ett-årig utbildning online av ett företag i USA som heter Milan Art Institute tog Nina chansen och signade upp sig på den. Under hela 2022 målade Nina minst 20h i veckan utöver sitt vanliga fulltids arbete. Det var ett tufft år men oerhört värdefullt för Nina. Milan Arts "Mastery program" lärde Nina att måla klassiskt i olja, akryl och mixed media. Utbildningen var klar i januari -23 och i juni -23 fick Nina sitt diplom som godkänd av Milan Art institute. 

Nu utforskar Nina sin egna stil och har funnit att hon älskar att måla kvinnor realistiskt i olika abstrakta miljöer. Nina vill förmedla magi och en tro på att allt kan hända när vi vågar vara den vi är och att tankens kraft kan göra underverk. 

För Nina är skapandet i sig är alltid målet. Processen är den som är viktig för Nina, som konstnär och som människa. Från en linje, till en form, till en känsla av fullbordan. Så som i livet. Nina målar i akryl, olja och mixed media där ink färger och kollage ofta är en pusselbit. Ninas konst beskrivs bäst som abstrakt realism, expressionism där "storytelling" är en viktig del för Nina. 

Nina har deltagit i flera utställningar, både i privat regi och på gallerier så som Handkraft i Trollhättan, Hammarö Art Galleri i Karlstad, Galleri Grip i Stockholm och Luftkastellet/Englesons gallerier i Malmö.


Laughter is timeless, imagination has no age, dreams are forever. 

― Walt Disney